Kalljästa baguetter

En av mina favoritsaker att baka är bröd i alla möjliga smaker och former. Vi köper så gott som aldrig hem bröd längre. Det är billigare, roligare och framförallt betydligt godare att göra sitt eget bröd. Sorgligt nog verkar folk i allmänhet tro att det är jobbigt att baka eget bröd. Jag håller inte med. Det behöver inte alls vara särskillt krångligt att baka sitt eget bröd, Det här brödet är ett utmärkt exempel. Det behövs endast ett fåtal ingredienser och simpla verktyg. Det enda som är lite krångligt är att det behövs lite framförhållning eftersom degen behöver jäsa över natten. Men det är så värt det, Det här brödet är underbart segt med en krispig yta och tack vare den långa jästiden blir brödet väldigt smakrikt. Jag har ofta bjudit på detta bröd och det är alltid strykande åtgång på det. Det är sååå gott. Här är receptet.
 
 
Kalljästa baguetter :
 
5 dl kallt vatten
1/2 dl rapsolja / olivolja
10 g jäst
2 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke och tillsätt 1 dl av vattnet. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt sedan resten av vattnet, oljan och saltet. Arbeta i vetemjöl för hand lite i taget. Arbeta degen i ca 10 min för hand tills degen är jämn och slät. Degen ska vara väldigt lös. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen och låt den jäsa över natten.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Mjöla arbetsytan ordentligt och stjälp försiktigt upp degen. Arbeta degen så lite som möjligt Strö mjöl över degen och dela med hjälp av en degskrapa upp den i 3 längder. Vrid försiktigt deglängderna till baguetter och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 1 timme. Jag brukar stötta upp baguetterna med några ihopvirade handdukar som jag lägger under bakplåtspappret tätt intill baguetterna. Detta för att baguetterna inte ska flyta ut för mycket under jäsningen.
 
Ta bort handdukarna och ställ in plåten i mitten av ugnen. Kasta in 1/2 dl vatten i botten av ugnen och stäng ugnsluckan. Detta ger brödet en knaprig yta. Grädda baguetterna i 5-10 minuter på 250 grader tills bröden börjar få lite färg. Sänk då värmen till 200 grader och vädra samtidigt ur ugnen genom att öppna och stänga ugnsluckan. Grädda brödet ytterligare 20-30 minuter tills brödet har fått ordentligt med färg. Lått svalna på galler. Detta bröd serveras med fördel nybakat och lite ljummet. Mums!
 
 

Kommentera här: